A szénhidrátokra szükség van, mivel a vérben lévõ cukrokat ebbõl állítja elõ a szervezet. A túl sok szénhidrát zsirok formájában fog raktározódni. Az egészséges étrend tartalmaz szénhidrátot is.
Az inzulin a hasnyálmirigyben termelõdik, ha nem megfelelõ az inzulin szint, akkor a vércukor ingadozik.

A szervezet a cukkrot, mint energiát használja fel, ám ha sok cukrot éget el (mert feleslegben van), akkor ez energiát emészt fel, így fáradtak érezzük magunkat.

Egy olyan ebéd után, ahol sok volt a szénhidrát, úgy érezzük pihenésre van szükségünk.

Ha igazán energiára van szükségünk, akkor a fehérjéket és vitaminokat kell elõtérbe helyeznünk.

Tehát az egészséges életmód, étrend a szénhidrát megfelelõ mennyiségével  és a fehérje mennyiségével összefügg!


torta


testtömeg index
Testtömeg index kalkulátor

étel
Nagyon sok finom étel van, és nehéz ellenállni a csábításnak. Ha a szénhidrát és fehérje arányt helyesen fenn tartod, akkor bármit megehetsz. Nem az egyszer-egyszer megszegett szabálytól híznak az emberek. És a 100g-os csokitól sem lehet kilókat hízni. Ami a gond, az a hosszú ideje fennálló helytelen táplálkozás, és vitamin hiány...
hamburger
Élelmiszer adalékok (e-000)
Az úgynevezett élelmiszer- adalékanyagok arra szolgálnak, hogy javítsák az ételek kinézetét, ízét és állagát, fokozzák eltarthatóságát és eladhatóságát. Önmagukban nem minõsülnek élelmiszernek. Többnyire szintetikus anyagok, de egyre többször és nagyobb mértékben alkalmaznak természetes anyagokat.
Az adalékanyagokat elõzetesen laboratóriumokban vizsgálják és tesztelik, és csak akkor engedélyezik a felhasz- nálásukat, ha az egészségre ártalmatlannak bizonyulnak. Ennek ellenére mind gyakrabban váltanak ki allergiához hasonló tüneteket (ekcéma, krónikus nátha, asztma, migrén, emésztési problémák).
Az EU az 1960-as években dolgozta ki a tagállamaiban engedélyezett adalékanyagok azonosító rendszerét. A felhasznált adalékanyagok pontos (kémiai) elnevezéséhez kapcsolták az ún. E-számokat. Ennek elsõdleges oka a kémiai elnevezések különféle értelmezési nehézségeinek elkerülése volt, de elterjedésükben nagy szerepet kaptak az erõsõdõ fogyasztóvédelmi követelések is. Az élelmiszeripari technológiák fejlõdése az évek során óriási mértékben felduzzasztotta az új adalékanyagok számát. 
1996. január 1-én Magyarország is bevezette az adalékanyagok jelölésére és gyors azonosítására alkalmas E-számrendszert. Az új magyar élelmiszertörvény, annak végrehajtási rendelete és a kapcsolódó jogszabályok - az EU-hoz igazodóan - ma már nálunk is kötelõzõen elõírják az élelmiszereknél felhasznált anyagok, aromák és adalékanyagok pontos feltüntetését.
Az adalékanyagokat - a többi összetevõvel együtt - fel kell tüntetni az élelmiszer csomagolásán.
A felsorolt adalékanyagok sorrendje a mennyiséget tükrözi: legelsõ a legnagyobb mennyiségben felhasznált anyag, a a legutolsó a legkisebb mennyiségû.Kezdõoldal  |  Cikkek  |   Leírások  |   Tippek  |   Kapcsolat  |   Ajánlás  |