A
szénhidrátokra szükség van,
mivel a
vérben lévõ cukrokat ebbõl
állítja elõ a
szervezet. A túl sok szénhidrát zsirok
formájában fog
raktározódni. Az egészséges
étrend tartalmaz szénhidrátot is.
|
Az
inzulin a
hasnyálmirigyben termelõdik, ha nem
megfelelõ az inzulin
szint, akkor a vércukor ingadozik.
A
szervezet a cukkrot, mint energiát használja fel,
ám ha sok cukrot éget el (mert feleslegben van),
akkor ez
energiát emészt fel, így
fáradtak
érezzük magunkat.
Egy
olyan ebéd után, ahol sok volt a
szénhidrát, úgy
érezzük
pihenésre van szükségünk.
Ha
igazán energiára van
szükségünk, akkor a
fehérjéket és vitaminokat kell
elõtérbe
helyeznünk.
Tehát az
egészséges életmód,
étrend a szénhidrát
megfelelõ
mennyiségével és a
fehérje mennyiségével
összefügg!
|
|
|
|
|
|
Nagyon
sok finom étel van, és nehéz
ellenállni a
csábításnak. Ha a
szénhidrát
és fehérje arányt helyesen fenn
tartod, akkor
bármit megehetsz. Nem az egyszer-egyszer megszegett
szabálytól híznak az emberek.
És a 100g-os
csokitól sem lehet kilókat hízni. Ami
a gond, az a
hosszú ideje fennálló helytelen
táplálkozás, és vitamin
hiány...
|
|
|
|
|
|
Élelmiszer
adalékok (e-000)
|
Az
úgynevezett élelmiszer- adalékanyagok
arra
szolgálnak, hogy javítsák az
ételek
kinézetét, ízét
és
állagát, fokozzák
eltarthatóságát és
eladhatóságát. Önmagukban nem
minõsülnek
élelmiszernek. Többnyire szintetikus anyagok, de
egyre
többször és nagyobb
mértékben
alkalmaznak természetes anyagokat.
Az
adalékanyagokat elõzetesen
laboratóriumokban
vizsgálják és tesztelik, és
csak akkor
engedélyezik a felhasz- nálásukat, ha
az
egészségre ártalmatlannak bizonyulnak.
Ennek
ellenére mind gyakrabban váltanak ki
allergiához
hasonló tüneteket (ekcéma,
krónikus
nátha, asztma, migrén,
emésztési
problémák).
Az
EU az 1960-as években dolgozta ki a tagállamaiban
engedélyezett adalékanyagok
azonosító
rendszerét. A felhasznált
adalékanyagok pontos
(kémiai) elnevezéséhez
kapcsolták az
ún. E-számokat. Ennek elsõdleges oka a
kémiai
elnevezések különféle
értelmezési
nehézségeinek elkerülése
volt, de
elterjedésükben nagy szerepet kaptak az
erõsõdõ
fogyasztóvédelmi követelések
is. Az
élelmiszeripari technológiák
fejlõdése az
évek során óriási
mértékben
felduzzasztotta az új adalékanyagok
számát.
1996.
január 1-én Magyarország is bevezette
az
adalékanyagok jelölésére
és gyors
azonosítására alkalmas
E-számrendszert. Az
új magyar élelmiszertörvény,
annak
végrehajtási rendelete és a
kapcsolódó jogszabályok - az EU-hoz
igazodóan - ma már nálunk is
kötelõzõen
elõírják az
élelmiszereknél
felhasznált anyagok, aromák és
adalékanyagok pontos
feltüntetését.
Az
adalékanyagokat - a többi
összetevõvel
együtt - fel kell tüntetni az élelmiszer
csomagolásán.
A
felsorolt adalékanyagok sorrendje a mennyiséget
tükrözi: legelsõ a legnagyobb
mennyiségben
felhasznált anyag, a a legutolsó a legkisebb
mennyiségû.
|
|
|
|
|
|