A leírásokban jobban tájékozodhatunk a szerve- zetünk mûködésérõl. Az egyes alkotóelemek élettani hatá- sairól. Ha ezeket jól értjük, akkor nyílik mód arra, hogy megnézzük - vajon mi az, amit jól csinálunk, és mi az, amit nem.

étel

A mesterséges cukrok jobban terhelik a szervezetet, mint a természetben elõforduló cukor fajták


cukor

A gyógyszerek mellékhatásai sokszor az emésztésünket is befolyásolják. Gátolhatják a vitaminok felszívódását, és sok esetben további beteg- ségek kialakulásához is vezetnek. Ha valakinek az állapotát, egészségét csak gyógyszerekkel lehet fenn- tartani, javaslom: egy szak- orvossal tanácskozzon.

Elõfordult már, hogy a megfelelõ vitaminok kiváltották a gyógyszerek alkalmazását.

gyógyszer

Méreg-e a cukor?

A természetes szénhidrát az egyik fõ táplálékunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. A legfõbb ok, amiért ártalmunkra van, az, hogy a természetben elõforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehércukoré.

A cukorrépa cukortartalma: 18%, a finomított cukoré 95%. A szervezetünk nincs felkészülve ilyen töménységû cukor befogadására, ezért nem is képes maradéktalanul megemészteni, a fölös cukor megerjed.

Szerencsére a természetes cukrok, amik gyümölcsökben, zöldségekben vagy a mézben vannak, nem károsak, mert saját természetes kör- nyezetükben vannak. Ha szüksége támad édességre, akkor fogyasszon szezonális gyümölcsöket, édesítésre használható a hõhatás nélkül kivont méz.

Mit okoz?

A cukor a testbe bekerülve elvonja a szervezetbõl a vitaminokat, ásványi anyagokat az emésztésére, de-toxikálására és kiürítésére való törekvésében.

A cukor az emésztés során erjesztõ hatású, amikoris ecetsav, szénsav és alkohol keletkezik. Az ecetsav, de fõleg az alkohol nagyon erõs romboló hatású a bél membránjaira. Az alkohol még a vesét is roncsolja, kihatással van az idegrendszerre. A cukor-fogyasztás savasító hatást vált ki, ennek ellensúlyozására a testben már meglevõ ásványi anyagokat kell a szervezetnek elõszednie hogy kiigazítsa a pH egyensúlyt.  Rendszeres cukor-fogyasztásnál a test kénytelen például a hiányzó kalciumot már a saját csontjaiból is elõszedni, ezzel csontritkulást okozva és súlyosbítva a fogszuvasodást, amit eredetileg a cukor erõs savassága váltott ki.

A túl sok cukor fogyasztása végül is minden szervre kihat. Eredetileg a májban glukóz (glycogen) formájában halmozódik fel és a máj megduzzad.

Ha a máj elérte a növekedésének felsõ határát, akkor a feles glycogen visszakerül a vérbe zsírsavak formájában. Ezek a test minden kevésbé aktív helyein (has, ülep, csípõ, combok stb) rakódnak le, majd az aktív szerveken (szív, vese). Az egész testet igénybe veszi, a vérnyomás is megváltozik.  Belezavar a vér-keringésbe is. A vörös vértestek minõsége romlik, a fehér sejtek száma túlságosan is megnõ, ami lassabb szövetnövekedéshez vezet. A test ellenálló képessége leromlik, mikróbák terjedését idézve elõ. A B vitamin készlet is leapad, mert a cukor-fogyasztás a B vitamint termelõ hasznos bél-baktériumok pusztulását váltja ki. A hasnyálmirigyre is meglehetõsen károsan hat, mert túldolgoztatja azt és ezáltal kiteszi más zavaró reakcióknak


Kezdõoldal  |  Cikkek  |   Leírások  |   Tippek  |   Kapcsolat  |   Ajánlás  |