Vitaminok Vitaminoknak nevezzük azokat a kis molekulájú szerves anyagokat, amelyekre szervezetünk egészséges anyagcseréjéhez és szaporodó-képességéhez feltétlenül szüksége van. A D-vitamin kivételével ezeket a szervezet maga nem tudja előállítani, táplálék útján jutnak be a szervezetbe. Egyes vitaminok, különösen a zsírban oldódó vitaminok, túladagolása ugyanúgy kárt okoz, mint a vitamin hiány. Például az A vitamin túladagolás hajhullást, bőrszárazságot, a száj kisebesedését,étvágytalanságot, hányást okoz, sőt súlyosabb esetben pszichés zavarokat, májkárosodást okozhat. A korábban leírt módon, ha a vitaminok egymáshoz viszonyított aránaát betartjuk, akkor nem lehet gond.Egyes vitaminok hatásukat antioxidáns működésük révén fejtik ki. Az antioxidánsok feladata, hogy védelmet nyújtsanak az oxidációs folyamatok káros hatása ellen. A szervezetben zajló oxidációs folyamatok során nagy reakcióképességű molekulák szabadulnak fel, ezek károsíthatják a DNS-t, fehérjéket, szénhidrátokat és lipideket és ezáltal a mai feltételezések szerint rákot, valamint szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhatnak. A-vitaminban gazdag a halak májolaja, de sok A-vitamin van a vajban, a tojássárgájában, a tejszínben. Hiánya látászavart, bőrelváltozást okoz. Az A- vitamin készítmények vénykötelesek. A D-vitamin nem önálló vitamin, hanem egy bonyolult hormonrendszer része, melynek kialakulása a bőrben kezdődik. D3-vitamin tartalmú a tej, a tejszín, a csukamájolaj. A D2 (ergocalciferol) növényi eredetű gombákban, élesztőkben képződik. Az E-vitamin a legfontosabb zsírban oldódó antioxidáns, az E-vitamint a C-vitamin regenerálja, amely maga is hatékony antioxidáns. Emberben megőrzi a sejthártya épségét, ez a hatása a szelénéhez hasonló, s ezáltal talán az öregedési folyamatokban is szerepe lehet. Jelenleg emberben E-vitamin hiánya okozta betegséget azonban nem ismerünk. Túladagolása hasmenést, hányást, puffadást okoz. A B1-vitamin (tiamin) a gabonamagvak héjában, élesztőben, mogyoróban található, hiánya idegszöveti és szívműködési zavart okozhat. Sok esetben - mivel az agy használja - rémálmokat okozhat. Túlzott szellemi munkánál is javasolt a szedése. B2-vitamin (riboflavin) hiánya szájnyálkahártya-elváltozásokat okozhat. Megtalálható gabonamagvakban, zöldségfélékben, sajtban, tojásban, élesztőben. A vastagbél baktériumai is termelnek riboflavint. Izolált hiánya ritkán alakul ki. A nikotinsav, (a szervezetben hatékony formája a nikotinsav-amid) a sejt energianyerő folyamatainak lényeges közreműködője. Rendelkezik értágító, gyomorbéltraktust károsító mellékhatással is. Ezért érszűkület kezelésére is alkalmazták. Megtalálható húsfélékben, zöldségben bőven. Hiánya a pellagra nevű betegség. A B5-vitamin
(pantoténsav) vegyes
táplálkozás
esetén elegendő mennyiségben jut a szervezetbe.
Hiánya okozta betegség nem ismert. Az
acetilkolin-szintézisben játszott szerepe
műtét
utáni állapotban a
bélműködés
serkentését eredményezheti.
Miután a
pantoténsav szintén az energianyerő folyamatok
része, az anyagcsere számos
fázisában
fontos szerepet játszik. Használjuk
különféle
gyógyszerformákban, bőr-
és hajkezelésre, égés
és
felfekvés kezelésére is. A B6-vitamin
(piridoxin) hiánya bőrtüneteket, nyelv-
és
szájnyálkahártya-gyulladást,
ideggyulladást, a görcsküszöb
csökkenését, esetleg
vérszegénység
kialakulását
eredményezheti. Hiányállapot
esetén
általában nem csak a B6-, hanem az
összes
B-vitaminhiánnyal együtt jelentkezik,
krónikus
alkoholisták 30 %-ában biztosan
kimutatható a
hiánya. Megtalálható
húsfélékben, májban,
szójababban,
gabonafélékben,
zöldségfélékben. A
főzés jelentősen
csökkenti a B6-vitamintartalmat. Egyesek
hányáscsillapításra is
használják, de ilyen irányú
hatékonysága nem egyértelmű.
Várandós anyáknál nő a
B6-vitaminigény, amely hányingert okozhat, ezen
esetekben
adása indokolt. Túladagolása
esetén
érzészavar léphet fel. Biotin (B7-vitamin) a hús, a tojássárgája bőségesen tartalmaz biotint, hiányállapot csak speciális esetekben jöhet létre, pl. mesterséges táplálás esetén. Ennek tünetei bőrgyulladás, kopaszodás, mivel a szénhidrát- és zsíranyagcsere katalizátora. A B12 vitamin a táplálékkal kerül a szervezetbe, minden állati eredetű étel tartalmazza. A vérképzés egyik lépcsőjének fontos szereplője, hiánya vészes vérszegénységet okoz. A betegség akkor alakul ki, ha a B12 vitamin nem szívódik fel a gyomorból. Ennek oka egy fehérje, az ún. intrinsic faktor hiánya, mely legtöbbször a gyomor autoimmun eredetű gyulladásának következménye. A vényköteles B12 injekció adásával rendezhető a vérkép. Kolin, inozitol: a B-vitamincsalád tagjának tartották régebben, de ez ma nem egyértelmű. Csak kolin- vagy inozitolhiányra visszavezethető tünetcsoportot kimutatni nem sikerült. A kolin a táplálékban főleg lecitin formájában található (tojássárgája, állati és növényi zsírok), az inozitol főleg gyümölcsökben és gabonafélékben található. Vitaminkombinációk részei, májvédő anyagnak tartják, de ez is további vizsgálatok tárgya. A C-vitamin főleg a szervezet sejtközötti folyadékában fejti ki hatását. Számos szabad gyököt köt meg hatékonyan. A C-vitamin az emberi spermium DNS-ét is védelmezi. A béta-karotin szintén hatásos antioxidáns, jelenleg folynak kísérletek rákmegelőző hatásának igazolására. Hiánya a skorbutnak nevezett betegséget okozza, amelyet fogínyvérzés, bőr alatti apró bevérzések, kóros csont- és fogképződés jellemez, lassul a sebgyógyulás, az ízületek megduzzadhatnak, az izmok fájdalmassá válnak, vérszegénység alakul ki. A skorbutos beteg mindezek után könnyen válik bármely fertőzés áldozatává. A C-vitamin
gyümölcsökben, zöld
növényekben
található, főzéskor és
lúgok
hatására elbomlik. A téli
és a tavaszi
hónapokban kevés a
táplálék
aszkorbinsav-tartalma és valószínűleg
ezért
csökken ilyenkor a szervezet
ellenállóképessége. A
feleslegesen
bevitt mennyiség a vizelettel távozik.
Valódi
skorbut-betegség fennállása
esetén
szükséges napi 1000 mg-os dózis.
C-vitamin-túladagolás a megnőtt
oxalát-ürítés miatt
vesekőképződést okozhat,
továbbá gyomor-
bél irritációt, hasmenést
idézhet
elő. További tudnivalók A legtöbb vitamin a táplálékkal jut a szervezetbe, mindössze három vitamint: a D-, a K-vitamint és a B vitaminok közül a biotint képes az ember más forrásból előállítani. A vitaminok nem energiaforrások mint a szénhidrátok, zsírok és fehérjék, de nélkülözhetetlenek a szervezet anyagcsere folyamataiban, a sejtek osztódásában, a szövetek regenerációjában, a vérképzésben és egyéb életfontosságú folyamatokban résztvevő enzimek számára. A zsírban oldódó és az oxidációt gátló E-vitaminból – vegyes táplálkozáskor – nem szenved hiányt a szervezet, ellenben zsírfelszívódási zavar esetén ez a vitamin a kelleténél kisebb adagban hasznosul a testben, s ennek nemcsak a szaporodási rendszer, hanem az idegrendszer is kárát látja. |